Zaštita od hakera - održavanje Wordpress sajtova

 

 

Ovaj text je napisan kao mala pomoć ljudima koji su već kupili, instalirali i koriste sajtove na wordpress platformi.

 

Zašto pišemo ovaj tekst kada ne izrađujemo sajtove na besplatnim platformama? 

 

Veoma često nas zovu korisnici wordpress sajtova sa pitanjima šta, kako, gde...  Kako se uvek trudimo da posavetujemo, pomognemo... čak i ako od toga nemamo ništa, lakše nam je poslati im link ka ovoj i sličnim stranicama.

 

Osnovno što morate znati ukoliko imate wordpress sajt

 

WordPress je ubedljivo najpopularniji CMS na svetu - to znači  da će Ukoliko ga instalira osoba koja zna svoj posao zadovoljiti sve Vaše potrebe i bićete prezadovoljni izgledom i funkcionalnostima Vašeg novog sajta. 

Nažalost uz veliku popularnost idu i problemi - što je CMS popularniji, veće su šanse da na ovaj ili onaj način bude kompromitovan. Bez redovnog ažuriranja i backupa, vaš WordPress sajt je pod velikim rizikom od napada hakera.

 

Samostalno ažuriranje wordpress CMS-a

 

Ažuriranje koda je veoma jednostavno. Wordpress u svom admin delu ima link na koji kliknete i izvršite update na noviju verziju. ALI ova operacija može biti veoma riskantna jer sa svakom novom verzijom dolazi mnogo novog koda, koji može destabilizirati rad vašeg sajta.

Pre ažuriranja Vašeg CMS-a obavezno odradite backup baze i svih fajlova sa servera.  

 

Morate znati da novija verzija Wordpressa dolazi otprilike na svakih 15ak dana, tako je od januara 2016 (17 meseci) postavljeno 33 nove verzije.  U te 33 nove verzije wordpresa-a  7 sadrži sigurnosne "zakrpe".  Ovi podaci su preuzeti sa zvanicnog sajta wordpress-a.

 

To znači da ste u proteklih 17 meseci MORALI odraditi bar 7 ažuriranja.

 

Samostalno ažuriranje wordpress plugin-ova

 

Važi isto kao i kod ažuriranja wordpres koda, pre ažuriranja Vašeg CMS-a obavezno odradite backup baze i svih fajlova sa servera. 

 

 

 

Zaključak je: ukoliko ne znate da odradite backup fajlova (FTP-om), MySQL baze (phpMyAdmin-om) platite nekog na mesečom nivou ko će to raditi umesto Vas i ko će Vam garantovati bezbednost Vašeg sajta. 

 

 

 

 

Novo na sajtu