Uputstvo - Odlučili ste se da izradite sajt, šta sad?

Home | Nazad | Uputstvo - Odlučili ste se da izradite sajt, šta sad?

Pokrenuli ste biznis osnovali firmu i vreme je za promociju, ponudu proizvoda i usluga potencijalnim klijentima putem interneta. Ispod je kratko uputstvo kako pravilno isplanirati i realizovati izradu sajta.

 

Razmislite kakav sajt želite

Pre pozivanja web dizajn firmi sedite i razmislite kakv sajt želite, šta želite poručiti budućim klijentima, mušterijama. Koliko stranica će otprilike imati Vaš budući sajt. Da li će biti na jednom jeziku ili više...

Zapišite sve to i kada dodje vreme pošaljite u upitu za izradu sajta.

 

Dizajn Vašeg budućeg sajta

Jasno je da ne znate kakav dizajn želite, niko to ne traži od Vas. Ipak morate imati neku ideju vezanu za boje i izgled Vašeg sajta.

Najbolje je da sačuvate internet adrese sajtova koji Vam se svidjaju i da ih pošaljete zajedno sa upitom za izradu sajta. Ti primeri će mnogo pomoći web dizajneru u radu na Vašem ORIGINALNOM dizajnu. Teško je izraditi primer dizajna kada klijent nema predstavu kakav sajt želi.

 

Seo optimizacija i tekstovi na stranicama Vašeg novog sajta

Ove dve stvari su usko vezane i treba im pristupiti veoma ozbiljno. Kada pripremate tekstove uvek imajte na umu da će ih čitati Vaši posetioci i Google, znaci pišite razumljive tekstove u kojima ćete koristiti ključne reči. Tekstove pišite u wordu i taj dokument pošaljite Vašem web dizajneru.

Više o pisanju kvalitetnih SEO optimizovanih tektova možete pročitati OVDE.

 

Priprema materijala za sajt - slike, video, pdf...

Pripremite sve slike, pdf-ove... spakujte ih u foldere koje ćete nazvati po imenima stranica arhivirajte ih spremite za slanje.

 

KONAČNO - vreme je da nađete najbolju ponudu za izradu Vašeg sajta

Kako naći ozbiljnu web dizajn firmu koja će Vam kvalitetno odraditi sve što ste zamislili.

Jedan od načina je sigurno preporuka. Iako smo mnoooogo sajtova odradili tako što su nas klijenti preporučili svojim prijateljima ovaj način odabira zna biti veoma nezahvalan. Znamo za primere gde je jedan klijent veoma zadovoljan svojim sajtom, preporuči firmu prijatelju koji je sve samo ne zadovoljan. Šta se desilo, jednostavno prvi klijent je želeo statički sajt koji nije menjao godinama - on je zadovoljan takvim sajtom. Njegov prijatelj je želeo dinamički sajt u kome će sam jednostavno dodavati vesti, slike galerije... nije zadovoljan rezultatima a platio je 50% dogovorene cene.

Jedini ispravan način je da prikupite gore opisani materijal, pošaljete zahtev za ponudu na što više adresa i odabetrete najbolju ponudu.

 

Nekoliko pitanja koje bi trebalo da postavite web dizajn firmi pri slanju upita

  • Da li je to registrovana firama i da li je moguće plaćanje preko računa (rad sa pravnim licem Vas koliko toliko štiti da neće sutra otići "preko grane" i ostaviti Vas bez održavanja sajta)
  • Proverite sa kim planirate saradnju, koliko dugo posluje firma, koliko sajtova su izradili... (nije isto poslovati sa firmom koja radi 2 meseca i 10 godina)
  • Da li Vam garantuju bezbednost sajta od napada hakera (ovo pitanje obavezno postavite ukoliko Vam se nude wordpress, joomla, drupal... sajtovi)
  • Ukoliko Vam se kaže da je administracija sajta jednostvana tražite pristup admin delu i uverite se da je tako
  • Ne plaćajte ništa dok ne vidite primer - dizajn Vašeg sajta na internetu (previše ljudi je prevareno i uzeto im 50% od vrenosti sajta a da sajt nikad nije ni započet)

 

INTERESUJE VAS CENA SAJTA??

Popunite što detaljnije upitnik i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.